Nu de dagen weer korter worden en de nachten weer langer kan dat maar een ding betekenen: de kerstmarkt komt er aan. En als we denken aan de winter komt niet alleen de gedachte aan sneeuw en schaatsen weer omhoog, maar ook kijken veel mensen alweer uit naar de kerst. Gezellig met de hele familie bij elkaar, lekker eten en natuurlijk de cadeautjes die ook dit jaar weer met veel zorg uitgekozen zijn. Nu duurt de maar twee dagen, maar wie hier geen genoeg van kan krijgen of wie alvast met de voorpret wil beginnen is er elk jaar weer het fenomeen dat kerstshoppen heet.

Tegen het einde van november tot aan de kerst worden er in verschillende steden in binnen- en buitenland kerstmarkten gehouden. Deze kerstmarkten bieden de bezoeker alles wat met kerst te maken heeft. Niet alleen zijn er leuke cadeautjes te verkrijgen, maar ook zijn er genoeg spullen te krijgen om het huis in de kerstsfeer te krijgen. Wilt u dus inspiratie op doen om uw huis te versieren? Dan is de kerstmarkt de ideale gelegenheid. De kerstmarkten zijn vaak opgebouwd uit leuke kerststalletjes en natuurlijk mogen de warme chocolademelk met slagroom en de glühwein niet ontbreken.

Wie kerstmarkt zegt, zegt Düsseldorf. Düsseldorf is vanuit Nederland binnen een paar uurtjes te bereiken en is één van de leukste kerstmarkten die er bestaan. Gedurende de vier weken voor kerst verandert de grote stad Düsseldorf in een groot dorp met allemaal peperkoekhuisjes. De straten zijn verlicht met prachtige kerstverlichting en de geur van zoetigheden komt je tegemoet. Ook wordt hier door verschillende muzikanten nog een extra beetje sfeer aan gegeven en natuurlijk kan het uitbeelden van het kerstverhaal met een levensgrote kribbe niet ontbreken.

Wilt u iets minder ver rijden dan is Oberhausen een goed alternatief. Net over de grens van Arnhem bevind zich het grote overdekte winkelcentrum CentrO. Dit winkelcentrum is al vanaf 18 november omgetoverd tot een toverachtig kerstdorpje. Afgelopen jaren was dit altijd één grote kerstmarkt, maar dit jaar hebben ze het anders aangepakt. Dit jaar hebben zij maar liefst drie kerstmarkten met elk hun eigen thema. Zo is er de Bergkerstmarkt waardoor u zich in een écht wintersportgebied waant. Zo zijn er de Alpenhutten waar de lekkerste lekkernijen worden verkocht. In dit sneeuwlandschap is er genoeg te doen, want je kunt dit jaar rodelen, sleeën en natuurlijk après-skiën. Ook is er Santa’s Village, waar de naam het al doet vermoeden zijn hier de leukste kerstcadeautjes voor jong en oud te krijgen. Ook is de Kerstman hier van 7 tot en met 23 december te vinden. En ook aan de kleintjes is in Oberhausen gedacht, want de Kaboutermarkt is speciaal ingericht voor de kinderen. Een sprekende sprookjesboom, carrousel en snoepjesmaker maken het plezier compleet.

Boek een leuke Kerstmarkt reis naar bijvoorbeeld Duitsland via D-Reizen

 

Wilt u toch in eigen land blijven? Dat kan, want ook Nederland heeft het fenomeen van het kerstshoppen opgepikt. Zo wordt Maastricht tijdens het evenement Magisch Maastricht omgedoopt tot een groot kerstparadijs. De kerstmarkt is voor een deel overdekt, zodat u deze ook kunt bezoeken als het weer niet meewerkt. Er zijn tientallen kraampjes waar u niet alleen kunt genieten van een bekertje Glühwein, maar ook hebben ze hier de lekkerste crêpes, poffertjes en wafels. Ook is er een ijsbaan van 800m2 groot, een 60 meter hoog reuzenrad en ook een carrousel. En natuurlijk zit de sfeer er goed in omdat Maastricht heeft gezorgd voor verschillende live optredens. De aankleding met ijsberen, ijspegels en de arrenslee maken het feest compleet. Dit maakt dat Maastricht in 2011 terecht door het publiek verkozen is tot mooiste kerststad.

De Nederlandse stad die het net even anders doet met kerst is Valkenburg. Niet alleen hebben zij een sfeervolle kerstmarkt, maar het hoogtepunt is de bovengrondse kerstparade in het centrum van Valkenburg. Deze optocht kenmerkt zich door de prachtig versierde praalwagens met verschillende dansacts en bijbehorende muziek. Er wordt elk jaar veel aandacht besteed aan de aankleding van de verschillende grotten. Tijdens uw wandeling door de grotten kunt u genieten van de lekkerste hapjes en drankjes en natuurlijk het uitgebreide aanbod van kraampjes met kerstartikelen. Heeft u al zin gekregen om te gaan kerstshoppen? Ga dan voor u zelf na welk van de kerstmarkten u het meeste aanspreekt en boek nu alvast een tripje naar één van de vele kerstmarkten die er in de omgeving te vinden zijn.