De Skaftafellsjökull is een gletsjertong van de grootste gletsjer van IJsland, de Vatnajökull in het zuiden van het eiland. De Skaftafellsjökull ligt in het nationale park Skaftafell. De gletsjer ligt ten oosten van de grote Skaftafellsheiði hoogvlakte en ten westen van de berg Hafrafell ingeklemd. Het smeltwater wordt via de rivier de Skaftafellsá en vervolgens de Skeiðará naar zee afgevoerd. Deze Skeiðará vloeit met zeer vele armen door de enorme spoelzandvlakte, de Skeiðarársandur. Even ten oosten van de Skaftafellsjökull, aan de andere kant van de Hafrafell, ligt de kleine Svínafellsjökull.

Een beetje Fransman zou zeggen: ah, het Chamonix van IJsland, bij het uitzicht vanaf Sjonarnipa op Skaftafellsjokull. Maar deze gletsjer zit vast aan de immense Vatnajokull en da’s misschien wel 10x al het ijs van Chamonix. Ach, gelukkig is hier geen Fransman, er is helemaal niemand op dit vroege uur, nouja, op mij na dan. Ik ben op weg naar Kristinartindar en daarna daal ik weer af een ander zijdal van de Vatnajokull in, het Morsardalur. De zon scheen de hele dag, ik hoorde de goudplevier, zag een merelgroot winterkoninkje en dipte in een ijskoude glasheldere poel-met-watervalletje. Nu staat mn kleine tentje onderaan Jokullsfell waar ik vanavond nog op ga.

Strikt genomen mag je niet wildkamperen in het nationaal park, dus ik sta hier stiekem maar er is niemand en het paadje hiernaartoe was zowat dichtgegroeid met manshoge lupine dus er komt ook niemand. Ik zal daarom alleen dagtochten in mn bergwandelgids beschrijven van dit gebied, maar voor mij is het veel efficiënter om er een doorgaande tocht van te maken. Nog even los van dat ik anders de mooiste lichtmomenten hierbuiten mis zou lopen. Bovendien was de officiële camping vervelend druk, net als het paadje naar de mooie maar overpopulaire Svartifoss. Alles wat verder en hoger ligt (en iets moeilijker wordt), daar kom je niemand tegen. En Skaftafell heeft zoveel fantastische routes… Oei, IJsland, dit was nog maar de eerste dag maar nu al pak je me in, raak ik tot over mn oren aan je verslingerd… Het is een groot voorrecht, hier te zijn, met nog zoveel bergtochten voor de boeg, met als doel een boek waarmee anderen dan (hopelijk) minstens zoveel gaan genieten.

Gefascineerd door IJsland! Ontdek de unieke natuurlijke bezienswaardigheden. Wacht niet te lang en boek direct via het avontuurlijkste reisbureau van IJsland. Boek nu IJsland Vakantie.

Maak kennis met Ijsland Nordic Travel! Nordic Travel is het avontuurlijkste reisbureau op IJsland. Ook voor vakanties naar Reykjavík, Blue Lagoon en Groenland. Bekijk ons uitgebreide aanbod met voordelige vakantie IJsland.

TELEFOON: 0031 (0)20 2623646

Nordic Travel-Smyril Line Island
Stangarhylur 1, 110 Reykjavík, IJsland