In de periode dat u weg bent van huis, is het belangrijk om ook verzekerd te zijn. Hiervoor is uw zorgverzekering niet voldoende. In het buitenland zijn er soms extra kosten, waarvoor uw normale zorgverzekering niet gedekt is. Het is daarom een aanrader om een reisverzekering af te sluiten. Soms is het zelfs noodzakelijk (bijvoorbeeld wanneer u een ziekte heeft, of wanneer u een extra veilig gevoel wilt hebben) om een verzekering speciaal voor uw vakantie af te sluiten. U kunt hiervoor op idealvakantie.nl terecht! Hiervoor kan u soms via het reisbureau een extra boeking maken voor de verzekering. Natuurlijk zijn er meerdere opties om ook dit te regelen. Naast de informatie die wij hier zullen geven, is het altijd handig om even een aantal reisverzekeringen te vergelijken.

Tijdelijke of Kortlopende Reisverzekering
De meest bekende verzekering is misschien wel de tijdelijke reisverzekering. Hierbij sluit u een polis af voor de periode dat u van huis weg bent. Als u in Nederland bent gelden andere regels, dit zullen we later uitleggen. Voor de kortlopende reisverzekering moet u voordat u op vakantie gaat een verzekering afsluiten. Zoals gezegd, kan dit via het reisbureau, maar u kunt ook vaak online snel een afsluiten. Bij het online kopen van vliegtickets met iDeal kunt u ook direct een verzekering afsluiten. De duur van de verzekering is de periode dat u op vakantie bent. Deze eindigt dan ook wanneer u weer thuis terug bent. De kosten liggen vaak vast; een paar euro per dag dat u weg bent.

Doorlopende Reisverzekering
De tweede mogelijkheid is de doorlopende reisverzekering. Hiervoor bent u ook voor diverse kosten gedekt; waaronder medische kosten en onkosten in het geval dat u met spoed terug naar huis toe moet. De doorlopende reisverzekering is een verzekering die u maar een keer afsluit en welke dan vervolgens een jaar (minimaal) doorloopt. Zo hoeft u niet bij elke vakantie hier rekening mee te houden. Het is vergelijkbaar met uw normale zorgverzekering; u bent altijd in het buitenland verzekerd. Wel kan het zijn dat een verzekering bepaalde kosten wel en anderen weer niet dekt. Hiervoor moet u even contact opnemen met uw reisverzekeringsagent of uw polisvoorwaarden doorlezen. De kosten voor een doorlopende reisverzekering liggen vaak lager dan de kosten voor een tijdelijke of kortlopende reisverzekering. Direct een doorlopende reisverzekering afsluiten.

Annuleringsverzekering
Dit type verzekering is niet echt een reisverzekering als in dat u verzekerd bent dat u in het buitenland geholpen wordt. Deze verzekering, welke zeker aan te raden is om af te sluiten, dekt de kosten in het geval dat er een probleem ontstaat. Hierbij moet u denken aan zwangerschap, plotseling overlijden van een dierbaar persoon, als de persoon met wie u samen reist ziek wordt, u onvrijwillig werkeloos of dakloos wordt of dat u een contract voor een woning kunt tekenen. Sommige verzekeringen keren een gedeelte van uw reiskosten uit, anderen dekken weer hogere kosten. Het is belangrijk om voor dat uw vakantie begint, zeker te weten hoe dit is geregeld. Vaak wordt deze verzekering in combinatie met een doorlopende reisverzekering afgesloten. Ook bij het boeken van lastminutes met iDeal kunt u een annuleringsverzekering afsluiten. De kosten voor een annuleringsverzekering liggen ook iets lager dan de kosten van een tijdelijke reisverzekering. Annuleringsverzekering afsluiten.

Goedkope Reisverzekering
Het is zoals gezegd altijd belangrijk om te kijken waar u de beste voorwaarden kunt krijgen voor een reisverzekering. Daarbij is het belangrijk om te kijken of het mogelijk is uw eigen risico te verhogen. Dit brengt wel iets meer risico (meer kosten die u zelf moet betalen) met zich mee, maar verlaagt tegelijkertijd ook de kosten voor de goedkope reisverzekering. Andere tips voor een lagere premie zijn meerdere mensen op een polis laten schrijven of in plaats van een werelddekking, een europa dekking te nemen. Het verschil hierin ligt in het feit of u dan wel niet in Europa op vakantie gaat.

Een van de verzekeringsmaatschappijen die goede voorwaarden hebben, tegen een gunstige prijs is onze partner Europeesche verzekeringen. U kunt hier zowel een kortlopende, tijdelijke reisverzekering als een doorlopende reisverzekering al dan niet met een annuleringsverzekering afsluiten. Het staat u natuurlijk vrij om ook naar andere verzekeringen te kijken, misschien wel via uw eigen bank. Wij moeten wel toegeven dat het vergelijken van reisverzekeringen een van de moeilijkste dingen is. Sommige verzekeringen geven op hun website genoeg informatie, maar door de grote verschillen in eigen bijdrage (zogenoemde eigen risico) kan het in combinatie met andere factoren zoals de verzekerde bedragen nogal ingewikkeld worden. Daarom is een goede voorbereiding van groot belang.

Over het algemeen zijn de kosten van deze dingen tijdens uw vakantie gedekt in een reisverzekering: medische kosten, bagage, geld en cheques, ongevallen, vervangend vervoer en verblijf, repatriëringsservice. Natuurlijk moet u zelf kiezen welke op uw van belang zijn. Maar deze worden vrijwel door alle verzekeringsmaatschappijen als standaard opgenomen in hun reisverzekeringen. Het maakt dus ook niet uit of u een kortlopende reisverzekering of doorlopende reisverzekering afsluit. Let u tevens op welke dingen er niet verzekerd zijn, hieronder vallen onder andere kosten voor boetes (autoboetes etc van autohuur tijdens uw vakantie), uw zoekgeraakte bagage omdat deze niet deugdelijk is ingepakt of als u geld kwijt bent geraakt op vakantie. Ook dingen zoals onoplettendheid worden in acht genomen bij het beoordelen of u in aanmerking komt voor een declaratie van gemaakte kosten. Natuurlijk zijn wel medische kosten altijd gedekt. U hoeft zich sowieso geen zorgen te maken als u in Europa op vakantie gaat, wanneer u in een ziekenhuis een behandeling nodig hebt. Deze behandelingen worden (natuurlijk met in acht neming van lokale voorzieningen) bijna altijd uitgevoerd. U moet dan wel het bedrag voorschieten in sommige gevallen. Andere reisverzekeringen kunt u tijdens uw vakantie opbellen, en zij regelen dan voor u een ziekenhuis waar u geholpen wordt. Zo is het ongevallen team van uw reisverzekering die tijdens wintersport vakanties (bijvoorbeeld geboekt via wintersport met iDeal) wordt ingezet een goed voorbeeld van een team dat vanuit Nederland de zorg op uw vakantie bestemming regelt.