Lónsöræfi is een natuurgebied in zuidoost IJsland. Het gebied is het resultaat van vulkaanuitbarstingen die daar zo’n 3 tot 5 miljoen jaar geleden hebben plaatsgevonden, waarna gletsjers er in de laatste ijstijd diepe kloven en dalen in hebben uitgeschuurd. Vervolgens heeft de Jökulsá í Lóni (IJslands voor Gletsjerrivier in Lón) zich een weg door de dalen gebaand en het gebied verder vorm gegeven. Deze rivier heeft zijn oorsprong in de Vatnajökull en is moeilijk met terreinauto’s te doorkruisen. Hij mondt in Lónsvík (Lagunebaai) uit. Tegenwoordig wordt de rivier door een van de langste bruggen van IJsland (247 meter) overbrugd. Lónsöræfi (Lagunewildernis, in IJsland kortweg Lón genoemd ) is voornamelijk bekend door de bergen van rhyoliet die het gesteente vele pastelachtige kleuren geeft. Lón ligt vlak bij de ringweg en de dichtstbijzijnde plaats is Höfn. Zowel westelijk als oostelijk van de rivier gaat een landweg richting het binnenland. Deze wegen zijn met terreinauto’s ten dele te volgen en op gegeven moment moet de rivier doorwaad worden. Dit moet alleen door ervaren chauffeurs gedaan worden aangezien de rivier erg onvoorspelbaar en gevaarlijk is. Het gebied is populair bij wandelaars. (WIKIPEDIA)

Het moest een grote ronde worden, het werd een klein heen-en-weertje… Uiteindelijk heeft de natuur het laatste woord. Een stevige aanloop van 14 km over een stenig jeepspoor voerde me de schitterende vallei in van de gletsjerrivier Jokulsa i Loni, dimensies van het type Alaska, compleet met bijbehorende rivierdoorsteken (foto van de doorsnee doorsteken, kniediep, te doen). Het contrast met Skaftafell is veelzeggend: met name bij Svartifoss aangeharkte veelbelopen paden, infrastructuur van richtingwijzers, een bomvol informatiecentrum plus een camping waar men haring aan haring staat. Bij zo’n populariteit kan verbod op wildkamperen niet uitblijven. De keerzijde is duidelijk. Voor velen (ook voor mij) is dat feitelijk een achteruitgang: de stilte en het ervaren van de natuur-op-haar-ruigst is toch wat je associeert met IJsland… Daar hoort een grote mate van ervaring en zelfredzaamheid bij. Maar daar is massatoerisme niet op ingesteld en sommige gebieden gaan wel die kant uit (de Laugavegur bijvoorbeeld ook).

De route:

– Van Bjálafell naar Geldingafellsskáli.

Afstand: 25 km, stijgen: 400 m, dalen: 480 m, gemiddelde wandeltijd: 10 uur.

– Van Geldingafellsskáli naar Egilssel.

Afstand: 20 km, stijgen: 530 m, dalen: 680 m, gemiddelde wandeltijd: 8 uur.

– Van Egilssel naar Múlaskáli.

Afstand: 10 km, stijgen: 150 m, dalen: 580 m, gemiddelde wandeltijd: 4 uur.

– Van Múlaskáli naar Stafafell.

Afstand: 30 km, stijgen: 400 m, dalen: 580 m, gemiddelde wandeltijd: 10 uur.

Op het eerste gezicht lijkt het mooi weer, alleen heb ik zo’n 7-8 beaufort tegen. Net voor de uiteindelijke – enige – brug, daar waar de rivier door een kloof stroomt, moet ik nog een zijrivier door. En laat die me nou net te ruig zijn. Op 3 plekken geprobeerd, tot misschien tweederde gekomen, uiterst voorzichtig stap voor stap, stroomopkijkend, de ene stok voor extra steun, met de andere de nieuwe stap verkennend. De stok verdween ineens bijna tot mn hand – terwijl ik nog op een acceptabele kniediepte stond. No way, geen risico’s hier, terug dus, stap voor stap door het moddergrijze serieus snel stromende water naar de oever waar ik begonnen was. En verder het hele eind retour… (inmiddels stormwind, overwegend in de rug behalve op het hoger gelegen deel van de jeeproute, daar blaast ‘ie me van opzij omver en kom ik alleen op handen en voeten verder).

Via locals bij Stafafell vervolgens verdere informatie gevraagd. Ja, het water staat vrij hoog dit jaar. Hoewel er ook wel mensen doorheen gekomen zijn. En nee, de dagelijkse busshuttle via de andere kant van de vallei (de meest gebruikte optie) bestaat niet langer. Via die kant omhoog lopen is trouwens zeker geen optie, de rivieren daar zijn absoluut te link. Een prive-jeep-shuttle (vanaf 2 personen) kan voor die route eventueel geregeld worden, kost circa 65 euro enkele reis.

Hm. Heb huh nu een probleem? Het is zo’n schitterend wild gebied, vanwege het hele terrein een echte ‘gevorderdentocht’ (later in de route nog een apere gletsjeroversteek). Laten schieten? Ja. Ik kom nu niet door de cruciale rivier en van zo’n vrij dure jeepshuttle wordt waarschijnlijk niemand blij (je moet ook nog terug of aan het eind via een heel andere kant eruit gereden worden, ook per jeep). Vreselijk jammer, maar accepteren en iets nieuws bedenken.

Gefascineerd door IJsland! Ontdek de unieke natuurlijke bezienswaardigheden. Wacht niet te lang en boek direct via het avontuurlijkste reisbureau van IJsland. Boek nu IJsland Vakantie.

Maak kennis met Ijsland Nordic Travel! Nordic Travel is het avontuurlijkste reisbureau op IJsland. Ook voor vakanties naar Reykjavík, Blue Lagoon en Groenland. Bekijk ons uitgebreide aanbod met voordelige vakantie IJsland.

TELEFOON: 0031 (0)20 2623646

Nordic Travel-Smyril Line Island
Stangarhylur 1, 110 Reykjavík, IJsland